Европейска граница

Жанр: фотографии, проекти

Есенният сезон в Гьоте-институт започва с художествено-изследователска изложба на германския художник, режисьор и фотограф Янис Шрьодер, посветена на историческото развитие на българо-турската гранична територия. Проектът проследява териториалните промени на България и Турция и търси причинно-следствените връзки в проблемите и значимостта на тази погранична местност в контекста на преплитането между двете страни.

Шрьодер изследва развитието на региона и влиянието му върху пейзажа и неговите обитатели по артистичен начин, поставяйки под въпрос своята собствена перспектива. Недалеч от границата на Европа с Азия и на прага на Близкия изток, освен стратегическа военно-гранична зона, този район винаги е бил белязан от преминаването и срещите на хора, животински видове и стоки. Същевременно, като външна и строго контролирана демаркационна граница на Европейския съюз, тя е сред най-натоварените в света, а значимостта й се разпростира далеч отвъд локалното.

Артистът съпоставя свои и намерени изображения, звуци и текст, като по този начин създава лични географии въз основата на архивни проучвания, интензивно съпреживяване на средата и общуването с нейните жители.

Програма

14 септември 2023 - 13 октомври 2023 - Гьоте-институт


Може също да ти хареса