Жанр: инсталация

На 12 септември в Топлоцентрала се открива изложбата Флаг на дигиталния артист Албена Баева. С нея авторката цели да провокира дискусия около изкуствения интелект – технология, която, макар и забележителна, не решава проблеми, засягащи повечето хора. Чрез символиката на флага, спасителния пояс и 3D генерирания океан Баева насочва вниманието към хипотетично бъдеще, където дигиталното море е превзело всичко, което познаваме, а ние търсим спасение.

Технологичните компании изразходват ценни земни ресурси за развитието на изкуствения интелект под претекст, че той е способен да достигне и да надхвърли човешките способности. Но според авторката генераторите на изображения чрез изкуствен интелект ни заливат с банални картинки, от които нямаме нужда. От своя страна медиите раздуват страховете, че човекът ще бъде заменен. За да предаде своето послание, Баева генерира QR код чрез Stable Diffusion. Оказва се, че програмата, която е способна да създаде изненадващо правдоподобни художествени образи въз основа на огромна колекция от човешко изкуство, не успява да сътвори функциониращ QR код. Той е безполезен и не води до никъде, защото е просто имитация.

Друг важен елемент от творбите е знамето. То е многозначно: от една страна, служи за маркиране или за привличане на вниманието, а от друга, белият флаг се вдига като знак, че някой се предава. Точно върху такъв е поставен псевдо-QR кодът. Знамето се вее върху жълт пояс, който плава върху 3D генериран океан в безкраен видео цикъл. Спокойните води се редуват със силни ветрове и бури, а морето се е превърнало от пристан, почивка, спасение в стихия, която постепенно ни залива.

Баева е дигитален артист, който работи с нови технологии, изкуствен интелект, електроника, творческо програмиране и добавена реалност. Целта на нейните произведения е да изследва как технологиите променят възприятието на хората за реалност и да спекулира със съпътстващите митове, които биха се появили вследствие от тази промяна. Тя е инициатор в сферата на дигиталното изкуство, основавайки галерия, студио за интерактивен дизайн, организации и платформи, като и участва в изложби, конкурси и фестивали. Поканени сме да научим повече за нейния интерактивен подход на изложбата Флаг,като се полюлеем на люлки, направени от автомобилни гуми, и гледаме дигиталното море.

Проектът Флаг може да бъде разгледан до 7 октомври.

Програма

12 септември 2023 - 07 октомври 2023 - Топлоцентрала