Фрагменти от модерното изкуство в Черна гора

Жанр: живопис

Сборна изложба на произведения от значими творци от Черна гора, предоставени от черногорския Национален музей, гостува в България за първи път по инициатива на Държавния културен институт към МВР и със съдействието на Българското посолство в Подгорица. Изложбата пристига в галерия Мисията от 16 май и е естествено продължение на партньорството между ДКИ и Националния музей в Цетине след успешното реализиране на изложбата Дипломация и изкуство, която гостува в Черна гора през 2022 година.

Фрагменти от модерното изкуство в Черна гора представя живопис и пластики от артисти, играещи много важна роля за развитието на черногорското изобразително изкуство в края на втората половина на XIX и началото на XX век. Става дума за художници и скулптори като Илия Шобаич, Перо Почек, Шпиро Боцарич, Петър Любарда, Мило Милунович, Милош Вушкович, Бранко Филипович и много други. Това са автори, получили образованието си в най-добрите академии по изкуства в Европа и които са участвали във формирането на историята на модерното изкуство в родината си.

Фокусът в много от творбите е върху академичния реализъм, особено в портретите. Той се изразява в ясните очертания и съотношения на светли и тъмни тонове и психологическия анализ на моделите и е застъпен предимно в началните етапи на творчеството на художниците. Отклоненията от него се появяват в историческите композиции от изложбата и най-вече в пейзажите.

Целта на експозицията е да запознае или задълбочи познанието на българското общество за някои от жизненоважните процеси на развитие и промени в черногорското изкуство, обхващайки периода от развитието на модерното изкуство до ден днешен.

Програма

16 май 2023 - 16 юни 2023 - Мисията