„Стилът на картините на Франческо Калипари, като него самия, не се очертава лесно. От една страна е любовта към формата, пропорцията, хармония и класицизъм, каращи го да се приближава до най-големите автори на Ренесанса и античното изкуство. От друга – в него има един „дионисиев дух“, вид творчески хаос, който го кара да се колебае – от най-чистите абстрактни спекулации върху цвета до постоянното експериментиране с нови материали, превръщайки някои произведения в истински полиматериални структури.

В много от картините на Франческо Калипари откриваме изрична препратка към творчеството на Алберто Бури, италиански художник на ХХ век с огромен принос в изкуството след Втората световна война. От Бури той наследява похват на художествено изследване, което пресича тясната граница на живописта, пренасяйки целта си към изследване на изразителните качества на материала, но и вярност към художественото изображение.“

Франческо Калипари е роден на 8 януари 1990 в Локри, древен град в Южна Италия. Завършва Института Pietro Mazzone в родината си, а впоследствие и курсове на Националната танцова академия в  Рим. Непрофесионално с рисуване се занимава от 2017.