Франк Уърдън

Жанр: фотографии

Американският фотограф Франк Уърдън се представя със самостоятелна изложба в Градската художествена галерия Борис Георгиев – Варна. Във фотоизложбата той съпоставя красотата на природата с промишления пейзаж. Селекцията творби показва различни посоки в неговото творчество, което винаги остава докоснато от посветеността му на опозицията природа-техника. Експозицията включва ефектни пейзажи – често с включени в тях промишлени обекти, но ще можем и да надникнем в пластовете на времето, чието необичайно очарование Франк Уърдън години наред разкрива, вглеждайки се отблизо в падащите бои на стари кораби.

През 2018 той взема окончателното решение да се оттегли от инженерната си кариера, което му дава свободата напълно да възобнови първата си любов: визуалното изкуство. Прави много фотографски сесии сред природата, сред корабостроителници и по време на пътуванията си. Той вярва, че изследванията му по живопис силно са повлияли на подхода му към фотографията, което се вижда в отличителните техники за обработка, които използва. Сред любимите му фотографски обекти са абстрактните композиции и ведрата красота на горите.

Значителен източник на вдъхновение за абстрактната работа на Франк Уърдън, както се вижда и във варненската му изложба, е корабостроителница в Порт Таунсенд, Вашингтон. Там фотографът изследва слоевете боя на стари кораби, натрупвани през годините, както и текстурите на остъргана боя върху циментови блокове и ръжда.

Програма

26 септември 2023 - 15 октомври 2023 - Художествена галерия Борис Георгиев