Генко Генков | В търсене на образа

Жанр: живопис, графика

Отбелязваме 100-годишнината от рождението на големия български художник Генко Генков с две изложби в Софийска градска художествена галерия и филиала ѝ галерия-музей Дечко Узунов. Докато в галерийната зала разглеждаме ретроспективна изложба от над 100 творби на автора, рисувани между 1949 и 2005 година, в Дечко Узунов можем да посетим експозицията В търсене на образа, която ни запознава със запазените академични етюди, ранни и по-късни рисунки с молив, въглен и креда, както и опитите му в областта на графиката – литография и офорт. По този начин обхващаме цялостната картина на творчеството на Генков и проследяваме артистичния му път, развитието му като художник и различните аспекти и похвати.

Въпреки че експериментира с графика и понякога със скулптура, Генко Генков набляга най-вече на живописта. През живота си той създава огромно количество картини с маслени бои върху платно и фазер, но и с акварел, гваш, пастел, печатарски мастила и пигменти и различни похвати и техники, акцентиращи върху цвета. В изложбата в СГХГ можем да проследим как живописта му се променя през годините като колорит, форми и сила, а тематично той жонглира с натюрморти, голи тела, пейзажи, портрети и автопортрети. В пейзажите му забелязваме по-скоро експресионистичен подход, който бяга от реализма и залага на емоционалния заряд на образа, богатата и разпознаваема цветова палитра и деликатните съчетания на нюансите. По време на изложбата, всяка седмица в залите на СГХГ ще бъде представяна по една допълнителна творба.

Годишнината ще бъде отбелязана и с издание, състоящо се от албум, биография и каталог на негови произведения. Официалното откриване е на 13 юни в 18:00.

Програма

14 юни 2023 - 06 септември 2023 - Галерия-музей Дечко Узунов


Може също да ти хареса