Госпожо Архитект, българските архитектки от първата половина на 20 век

Жанр: рисунки, проекти

Пътуващата изложба на Гьоте-институт България и Фондация Български архитектурен модернизъм ще бъде представена в камерната зала на Художествена галерия – Стара Загора от 3 до 25 февруари. Документалната експозиция е подготвена така, че да се покаже в градовете, в които има сгради, създадени от жени архитекти.

В своя класически формат включва двадесет любопитни портрета на жени, които имат своя принос за архитектурата на 20 век и е в две части – първата част е свързана с германската реалност, а втората обрисува българския исторически контекст. В галерията на Стара Загора за първи път изложбата се допълва с нова информация за историята на сградата и архитектите спечелили конкурса за нейното изграждане.

Събитието е част от честванията по случай 90-годишнината от откриването на Старозагорските хали на 4 февруари 1934, с фокус върху водеща роля в проектирането на сградата от арх. Елена Варакаджиева-Скордева (в колектив). Експозицията включва 17 пана с документи, рисунки, чертежи и мултимедия.

Програма

03 февруари 2024 - 25 февруари 2024 - Художествена галерия Стара Загора