Греди Асса. Пътувания

Жанр: живопис, рисунки

По повод 70-годишнината на Греди Асса Софийска градска художествена галерия открива на 27 февруари изложба, озаглавена Пътувания.

Пътувания е едновременно ретроспективна и юбилейна изложба на българския художник, чиято 70-годишнина празнуваме. Чрез метафората на „пътуването“ експозицията представя основни моменти в развитието на художника, като е обърнато особено внимание върху приноса му за развитието на съвременното българско изкуство и мястото му в европейското и световното културно пространство. Асса има зад гърба си над 80 самостоятелни изложби и повече от 100 участия в колективни прояви у нас и чужбина и го кредитираме като един от творците, оказали осезаемо влияние върху процесите по обновяване на визуалния език през 80-те и 90-те.

Експозицията събира над 140 произведения – маслена живопис, акварел и рисунка от края на 70-те години до сега. Включени са творби от ателието и личния фонд на Греди Асса, от галерии и музеи в страната и от частни колекционери, като някои от тях са непоказвани пред публика.

Пътуващият художник е пейзажен художник – градски или природен. Греди Асса – още повече. За него като пътешественик еднакво важни са още интериорът, портретът, натюрмортът, музейният експонат или архитектурният детайл, които се превръщат в пейзажи. Греди Асса е художник на пейзажи – една романтична тенденция, дълбоко вкоренена в природата му на творец. Той пътува през и създава културни пейзажи – природни, градски, музейни, битови, – сътворени от културни и исторически наслагвания и взаимовръзки.

Изложбата е съпроводена от богато илюстрирано албумно издание, в което откриваме текстове на проф. Чавдар Попов и Иво Милев. Пространството на галерията е преустроено изцяло според създаден специално за Пътувания, експозиционен дизайн.

Имаме време до 2 май да отпразнуваме 70-годишнината на големия художник.

Програма