Жанр: проекти

На 21 септември галерия Структура открива изложбата Happy, която изследва човешките усилия и стремежи да се намери щастието. Експозицията, чийто куратор е Йохан Густавсон, е част от дългосрочния проект Гореща линия на Мария Василева. По нейна покана шведският преподавател в Кралската академия за изкуства в Хага проучва българската художествена сцена и изгражда изложбата около своите открития. В експозицията той изследва феномена как всички хора се стремят към щастие и какъв е техният понякога болезнен път към него. Художниците, чиито творби участват в проекта, са Искра Благоева, Спартак Дерменджиев, Недко Солаков и Коста Тонев.

Според данни на ООН шест от всеки седем души в света се чувстват несигурни. И въпреки високия стандарт на живот в развитите страни жителите им пак са нещастни, а младите хора растат с мисълта, че са първото поколение, което живее по-зле от предишното. Човекът днес се сблъсква със социален натиск, провалени правителства, войни, климатична криза, вълна от конспиративни теории и множество други проблеми, които отнемат чувството му за сигурност и удовлетворение. В резултат на това сме готови да направим почти всичко за щастието, но често усилията ни водят до разочарование и копнеж по нещата, които не са се сбъднали. Именно тази идея провокира Йохан Густавсон да събере колекция от разнообразни произведения на изкуството, посветени на понятието щастие.

Кураторът на изложбата Йохан Густавсон фокусира своята дейност върху артистични практики, които използват фикцията и хумора с цел да предизвикат диалог или да предложат алтернативни гледни точки. Той е преподавател в Кралската академия за изкуства в Хага, бивш културен посланик на града и съосновател и директор на няколко художествени пространства в Нидерландия. Дейността му включва над 100 реализирани кураторски изложби. 

Експозицията откриваме от 18:00 часа на 21 септември.

Програма

21 септември 2023 - 28 октомври 2023 - Структура