Here and there: между два бряга

На 2 август в галерия Мисията към Държавния културен институт към Министъра на външните работи се открива изложбата Here and There: между два бряга. Експозицията представя творби на 11 български художници, които живеят и развиват творчеството си отвъд океана, в Съединените американски щати. Сред участниците са: Татяна Авджиева, Атанаска Тасарт, Станимира Радулова, Йордан Иванов, Люсиен Димитров, Василен Васевски, Мариана Калъчева, Камелия Томанова, Евгения Петрова, Иван Михов и Кирил Манасиев. В събитието участва и Благомира Липари, която от години живее и работи в САЩ и е подготвила свое солово изпълнение на цигулка.

Изложбата предлага гледната точка на артисти, които се намират в особена позиция, тази на мост между два далечни бряга, но и на жители на два много различни свята. Това е причината творчеството на участниците да е с фокус върху общозначимото и все пак в тяхното изкуство се преплитат националното и космополитното, както и българските с американските традиции в изкуството.  От тази гледна точка това, дали артистите се намират тук или там, не се оказва същественият въпрос на техните творби, защото географските ограничения са само една рамка, от която може да се излезе, много по-важен се оказва въпросът за пътуването – физическото, но и душевното. 

Обединяващ фактор за художниците в изложбата е не само сходният им личен път, но и групата Български художници зад граница, създадена през 2007 г. с цел сътрудничество в сферата на изкуството за разпространение и запазване на българската култура в чужбина.  Експозицията е част от тазгодишния цикъл от културни събития на тема България – Америка: минало, настояще, бъдеще, посветени на 120-годишнината от установяване на дипломатическите отношения между страните. 

Програма

02 август 2023 - 08 септември 2023 - Мисията