Homo sapiens – възпоменание

Жанр: скулптура

Големият български скулптор Павел Койчев представя нова изложба в зала Райко Алексиев на Съюза на българските художници, с която пресъздава историята на човека. Тридесетте фигури са разделени в седем подтеми: огъня, лова, земеделието, създаването, масата, фър-люш и изпращането. Тези категории отразяват важни фази и открития в еволюцията на човека, проследяват неговото социално развитие и бавният път към буквалното и метафорично негово изпращане.

Койчев е роден през 1939 година в София. Включва се във всички по-важни национални изложби, участва и в изложби в чужбина. През 1984 получава Националната награда за скулптура на името на Иван Лазаров. През 1987 получава награда на името на Марко Марков. През 1999 взима участие в изложението Световни художници на хилядолетието в централата на ООН в Ню Йорк. Два пъти представя България на Международното биенале във Венеция, а през 2019 година получава наградата на Столична община за ярки постижения в областта на културата. Точно преди година неговата скулптурна група Водна паша бе поставена в центъра на езерото в Южен парк на входа от страната на улица Нишава, където можем да я видим и сега.

В новата си изложба той отново провокира размисли за съдбата на човечеството и ни предизвиква да разсъждаваме и да почувстваме формите и закодираните в тях смислови връзки. Преосмисляме въпросите за трудностите на израстването, за отговорността към поколенията и Земята, за бъдещето и откривателството и за безкрайните завои на спиралата на живота.

Официалното откриване е на 2 октомври от 18:00.

Програма

02 октомври 2023 - 14 септември 2023 - Съюз на българските художници Райко Алексиев