Никола Грозданов. Интерференции

Жанр: инсталация

От 29 ноември до 16 декември в Структура project room към галерия Структура ни очаква изложбата Интерференции на Никола Грозданов – пространство на условни възприятия.

Позовавайки се на мисловния експеримент Стаята на Мери, авторът изследва съответствието между функционалността на човешкото съзнание и реалността. Експериментът описва Мери, която живее в изцяло черно-бял свят. В този свят тя има широк достъп до научните характеристики на различните цветове, но няма възможност да ги възприеме с очите си. Мери е научила всичко, което може да се научи за цвета, но никога не го е виждала. Централният въпрос в експеримента е дали Мери може да придобие нови знания, когато излезе извън безцветния си свят.

Физическите обекти, които откриваме в стаята на Грозданов, са стъклено-метални, изработени изцяло ръчно от него, а цветът им е условен, защото той зависи от светлината, която преминава през тях. Светвайки за кратко, тя зарежда пигментите, заедно с които стъклото е изпечено, като така те самите започват да светят, когато тя изгасне. Единствено изпълнявайки конкретните условия, тяхната светлина успява да се материализира в пространството. Със своята овална, но неправилна форма те се появяват за кратко, докато зарядът им не свърши, а цялото действие наподобява получаването на сигнали.

Пространството, в което се намираме, се превръща в експериментална площадка, а заедно изследваме връзките между физическия и нефизическия отпечатък на съзнанието, между истината и нуждата, между липсата и присъствието.

Потапяме се в експеримента на Никола Грозданов до 16 декември.

Програма

29 ноември 2023 - 16 януари 2024 - Структура