Истанбул – Ара Гюлер

Жанр: фотографии

На 23 ноември в галерия Синтезис откриваме изложбата Истанбул на Ара Гюлер. Фотографската експозиция е съвместен проект между Фотосинтезис,  музей Ара Гюлер в Истанбул и Пловдивското фотографско средище.

Вълшебният Истанбул е истински град на контрастите, разпростиращ се на два континента, градът е както хаотичен, така и спокоен, шумен и тих, блестящ в злато и тюркоаз, а на моменти мрачен и черно-бял.  В изложбата на Ара Гюлер се срещаме с всичките лица на града.

Експозицията разкрива вечния чар на Истанбул през творбите на фотографа, чиито черно-бели фотографии са се превърнали в синоним на самия град. Гюлер е от онези фотографи, които почти напълно се идентифицират с града, и се е превърнал в органична част от него. От момента, когато започва да се занимава с фотография, до края на живота му Истанбул е единственият обект, който Гюлер никога не изоставя.

Замислени мъже, седнали в кафене, оптлаващият ферибот, неуморно трудещите се работници са само част от моментите, които намираме в обширното изследване на града, който Гюлер нарича свой дом. На фона на свещените паметници, богатата култура и архитектурното великолепие на Истанбул артистът създава портрет на неспирното движение и културен живот на града, чийто пулсиращ ритъм, омайващи звуци и аромати се простират извън рамките на фотографиите.

Изложбата Истанбул е обиколила света, а през 2023 е част от програмата на фестивала Международни фотографски срещи в Пловдив. Разглеждаме я в галерия Синтезис до 25 януари.

Откриването е на 23 ноември в 18:30 в присъствието на г-жа Чагла Сарач, директор на музея Ара Гюлер.

Програма

23 ноември 2023 - 25 януари 2024 - Синтезис