Истории с опашки

Опашати истории на четири лапи ни прикоткват в галерия Синтезис, където Красимир Андонов представя новата си фотографска изложба. Аторът рядко показва творческите си проекти и работи по тази серия повече от 25 години, започвайки още като студент в НАТФИЗ. Първият от черно-белите кадри, които можем да видим в експозицията, е заснет през 1992 година, а последният – през 2021, като всички фотографии документират срещи между човешкото и животинското царство.

Работата на фотографа е показвана и награждавана в България, Франция, Канада, Нова Зеландия и Китай, а негови дългосрочни проекти са показвани в самостоятелни изложби като Светлина и култ в галерия Кредо Бонум (2012) и Пенсионирани птици в рамките на фестивала Международни фотографски срещи в Пловдив (2020). Същата серия е представена с прожекция на престижния фестивал за фотожурналистика Visa Pour L‘Image в Перпинян, Франция. Негови фотографии са публикувани в списания като Eva, PHOTO, Geo, National Geographic, Schwarzweiss и ZuDeutscheZeitung.

Освен фотограф Красимир Андонов е и филмов оператор, преподавател и ръководител на бакалавърската програма Фотография в НАТФИЗ Кръстьо Сарафов, където завършва Кино и телевизионно операторско майсторство. Носител е на наградата за най-добра камера от South East European Film Festival в Лос Анджелис за филма Отрова за мишки (реж. Константин Буров, 2014) и призът за операторска работа на Българската филмова академия за Съдилището (реж. Стефан Командарев 2016). Операторската професия развива навика му да търси единство във стила на картината. Виждаме резултата от инстинктът му за визуална цялост в изложените фотографии, които създават впечатлението за безвремие, извадени от времевия контекст на своето заснемане.

На въпроса как се снимат животни Андонов отговаря: „Лесно, защото никога нямат нищо против да им досаждам с фотоапарата… И трудно, защото винаги изпитват бързината ми – нямат навика да повтарят два пъти един и същи номер.“

По време на изложбата протича и специална съпътстваща програма. На 29 септември от 18:30 се присъединяваме към лекцията с автора на експозицията Фотографът на кино-снимачната площадка. По време на презентацията той разказва за работата на фотографите в българското игрално кино.

Холандският куратор Хенк Гронендейк представя разнообразна селекция от 20 фотокниги от 17:00 на 2 октомври. Заглавията са предимно от съвременни холандски автори с акцент върху портретната фотография. В книгите проследяваме непрестанното търсене на нови гледни точки и се запознаваме с подхода на различни фотографи, работещи в този жанр.

В края на месец октомври предстои и втора лекция на Красимир Андонов, която разгръща темата още по-широко, изследвайки подтекста в репортажната фотография (24 октомври, 18:30) и разглеждаме интригуващи фотографски книги, акцентиращи върху живота и животните (30 октомври, 17:00).

Програма

28 септември 2023 - 11 ноември 2023 - Синтезис