Иван Георгиев – Рембранд

Жанр: живопис

Галерия Арте отбелязва 85 години от рождението на Иван Георгиев – Рембранда.  Изложбата е фокусирана върху абстрактното творчество на Георгиев от 80-те години на миналия век. Период от изкуството му, което позволява на артиста да се нареди редом до артисти като Ив Клайн, Джаксън Полък, Марк Ротко и много други.

В абстракцията си художникът се извисява над делничното, в това извръщане от конкретното той постига образност, която не отчуждава наблюдателя, а тъкмо напротив – приобщава го. Наблюдаваме фрагменти от пейзажи, изобразени сякаш през заскрежени прозорци, завладяваща игра на светнали в мрака на нощта обекти, хипнотизиращи слънчеви лъчи, сиви бетонни блокове, капки роса, протяжно свличащи се по полските треви и всякакви други разнообразни обекти.

Георгиев никога не участвал в изложби и не е продавал картините си. След като представя своите работи за изложба и те биват отхвърлени, артистът се зарича никога да не предлага свои картини на милостта на жури. Изложбата в галерия Арте е резултат от селекция от няколко частни колекции и включва около 30 кавалетни акварели и живописни платна.

Настоящата експозиция е представителна извадка на зрялото творчество на художника, получил признание и популярност след ранната си смърт. С изложбата си припомняме значимото място на артиста в българското съвременно изкуство.

Програма

25 април 2023 - 09 май 2023 - Арте