Избрани съчинения

Жанр: графика

Новата изложба в единствената галерия изцяло за графично изкуство в София График Арт представя 3D графики върху саморъчно лята хартия. Творбите на Румен Начев надхвърлят границите на познатото и ни дават нови поводи за размисъл. В творбите си художникът ни потапя в свят на сблъсък между минало и настояще. Начев прекрачва лимитите на визуалните изкуства, за да изрази основните идеи на изложбата – вместо това той влага смисъла в поредица от така наречени съчинения. Те обаче не попадат в никой литературен жанр, защото дори не са и изписани с думи, а с графични техники.

Чрез авторската техника на Нечев зрителят има усещане за дълбочина и триизмерност в графичните листове, изработени на ръка. Отпечатъкът е постигнат чрез комбинация между топъл и дълбок печат и с релефна сребриста зона, която постига илюзорни ефекти. Художественият похват варира, на моменти графиките стоят като сглобени или колажирани, а в други техниките са вплетени в общата графична основа.

За Избрани съчинения Румен Начев споделя: „Експозицията включва графични листове, разположени в две крайни точки на диапазона, в който аз работя. Едната точка е черно-бяла графика – възможно най-аскетична като техника и изказ, тук идеята е най-важната част от изображението. Печатът е възможно най-лаконичен и изчистен. Другата крайна точка е графика със сложна техника, многоцветен печат, сребърни релефи и саморъчно лята хартия. Тук търсеният от мен графичен образ се родее с живописта като цветно богатство и сребърния релеф почти като обков. Между тези две крайни посоки съм търсил въздействието на идеи и образи с различни послания“.

Програма

18 май 2023 - 18 юни 2023 - ГрафикАрт