Изфабрикувана истина и други митове за човешки анотации

Новият проект на Raw Lab в галерия Depoo борави с липсите и тяхното субективно запълване с контекст, заигравайки се с интерпретацията и темата за изкуствения интелект.

Когато възприемат даден образ, хората инстинктивно търсят модели и пояснителна информация. Веднъж извадено от контекст, дадено изображение рискува да бъде разбрано погрешно, значението му се изкривява и става трудно за определяне. В света на информационните технологии и областта на изкуствения интелект съществува професия, чието предназначение е да разглежда, тълкува и анотира огромен обем от визуална информация. Това извличане на “региони на интерес” е механизъм за подбор на масиви от данни за машинно обучение, чрез който само малка част от входния материал се анализира подробно. Оттам нататък изкуствените интелекти получават описаните данни като напълно достоверни и в резултат на това нерядко се случва да допускат грешки в разпознаването на обекти.

Стъпвайки върху тази идея, визуалните артистки Рослана и Радина Йотови създават настоящата изложба, в която откриваме колекция от фотографии с премахнати елементи, оригинално използвани за обучаване на изкуствени интелекти. Над всяко изображение са извадени символи с означенията, оригинално избрани от анотаторите, а посетителите на свой ред също могат да влязат в тази роля и сами да отсъдят на какви обекти отговарят празните пространства в снимките. Жокерът се простира на срещуположната стена на галерията под формата на пъстър колаж от всички премахнати елементи.

По този начин експозицията отправя критика към достоверността на информацията, с която изкуствените интелекти боравят и впоследствие предоставят. Допълнителни проблеми възникват и във връзка със съдържанието, свързано с предразсъдъци, насилие или език на омразата. Ако данните, до които AI ботовете получават достъп, не преминават през внимателна филтрация и контрол от страна на обучителите, резултатите се превръщат в изкривено огледало както на света около нас, така и на най-грозното лице на човешкото съзнание.

Програма

04 април 2023 - 15 април 2023 - Depoo