Изгубени под водата

На 9 април 2024 алтернативното културно пространство Bobbina открива изложбата Изгубени под водата, която показва забравени истории на потопени български села поради интензивния строеж на язовири в периода 1950–1986.

Инициативата Изгубени под водата на сестрите Ралица Каменова и Стела Бизева започва през 2020 година като инстаграм страница, а днес излиза във физическото пространство и идва да покаже по различен начин тези малко познати истории.  

В периода от началото на 50-те до средата на 80-те години в  България тече интензивен строеж на язовири. Не е тайна, че част от тях са изградени върху села, които са насилствено изселени. Това е съдбата на жителите на над 40 села в цялата страна. Подобно историческо събитие може да изглежда незначително като мащаб, но това е част от споделения разказ на поколения хора и оставя дълбок отпечатък върху живота им, който е бил безвъзвратно променен.

„Интересът към тази тема идва от нашия дядо Станко Каменов, който е роден в Живовци, едно от двете заличени села поради строежа на яз. „Огоста“. Историята за изселването и това, което е имало в селото – празниците, музиката, обичаите, разказите, свързани с реката, както и за строежа на язовира, винаги са присъствали в нашето детство. Всъщност летните ваканции прекарахме в Монтана, където имахме възможност да се запознаем с всичко, което дядо ни е съхранил по темата.

След пенсионирането си дядо Станко прекара много време в събиране на различни документи, вестници, посещава архиви в различни градове, разговаря с местни историци и писатели с цел да се намерят най-подходящите начини да се  „увековечи миналото на Живовци“, както споменава в записките си. В известен смисъл „Изгубени под водата“ е някакъв вид продължение на неговия труд през нов прочит“, споделят Ралица и Стела, създателите на проекта.

Изгубени под водата е мултижанрова инсталация, състояща се от колажи върху текстил, специално композирана звукова картина, както и видеоарт. Изложбата  представя съдбата на тези липсващи места и техните жители, като се опира на архивни кадри, хроники, документални кадри, фотография и звук от терен, документи, статии от медии.