Изкуство и наука в музея

Жанр: инсталация

Как звучи кинетичната енергия на морето? Какво е археология с изкуствен интелект? Как са изглеждали Римските терми преди 1500 години и как класифицираме бурени и микро звуци от града? Това са само някои от темите в творбите, разработени от участниците в първото издание на резиденция Изкуство и наука в музея – Варна, които можем да видим в рамките на груповата изложба Изкуство и наука в музея в Института за съвременно изкуство.

Творческа резиденция Изкуство и наука в музея – Варна полага началото на устойчива интердисциплинарна практика в морската столица на България, която цели да се възползва от творческия потенциал на града и същевременно да активира широката гама от научни, музейни и специализирани бази. Проектът се реализира от пространството ReBonkers и Сдружение Таляна. В рамките на първото издание през 2022 г. посредством отворена покана са избрани 9 артисти от България, Украйна, Полша, Палестина, САЩ, Португалия и Белгия, които проведоха творчески престой през август и октомври във Варна.

През това време артистите се запознават в дълбочина с колекциите на Регионалния исторически музей Варна – система от шест музея, покриващи теми като археология, етнография, нова и възрожденска история, религия и природни науки. Освен това те се срещат и с уредници, реставратори и други специалисти. В резултат 9-те артисти създават своите интердисциплинарни проекти, в много от които си сътрудничат с учени и специалисти от РИМ Варна. Проектите бяха представени в изложба през ноември същата година, но този юни и юли могат да бъдат видени в София за първи път.

В изложбата участват Айша Арар (Израел), Нео Чънг (САЩ), Ярек Лустик (Полша), Хермано Нороня (Португалия), Мария Налбантова (България), Ивелина Иванова (България), Витали Янкови (Украйна), Славена Петкова и Петър Денчев (България), Седрик Ван Парис (Белгия). Откриването е на 15 юни от 18:00 часа.

ПрограмаМоже също да ти хареса