Изкуството да изрисуваш книга – Иван Кьосев     

Жанр: илюстрации

Новата изложба в Националната галерия – Квадрат 500, която е озаглавена Изкуството да изрисуваш книга, ни среща с магичния и вълнуващ свят на илюстрациите. Експозицията цели да припомни как в изкуството на илюстрацията текст и образ вървят ръка за ръка, затворени между кориците на книгата. 

В Изкуството да изрисуваш книга се срещаме с творчеството на Иван Кьосев. Той е един от най-емблематичните художници, посветили творческата си енергия и талант на илюстрацията, книжното оформление и шрифта. Роденият в Бургас артист завършва Художествената академия в София със специалност „Илюстрация” през 1957 при проф. Илия Бешков. През годините той създава редица запомнящи се образи, които оставят отпечатък в съзнанието на читателите на всякакви възрасти.

Илюстрациите на Кьосев се отличават с прецизност на изпълнението и изключително внимание към детайла. Много често художникът успява да побере целия литературен текст в малкото по размери композиционно поле. По много деликатен и изкусен начин той преплита иконографски модели, детайли, въвличащи ни в описаната в текста епоха, или пък закачливи елементи, характерни за времето, в което са създадени илюстрациите. Художникът поднася своите илюстрации както с цвят, така и в черно-бяло, като до ден днешен, те остават актуални.

Програма

20 септември 2023 - 31 декември 2023 - Национална галерия Квадрат 500