Изобилие

Жанр: живопис, пластика

Изобилие е наречена сборната празнична експозиция в галерия Арт Маркони, включваща творби живопис и пластика от 24 автори. Темата за изобилието хрумва на собственичката Ваня Маркова, когато вижда трите греещи и преливащи от сладост натюрморта с ябълки на Миряна Пеловска, които първи пристигат за изложбата. Към тях се прибавят един Никулденски натюрморт от Ангел Веселинов и пейзаж с ведра, зимна коледна утрин, нарисувана с познатия замах на Ивайло Евстатиев.

За 23-ти път акцент в празничната композиция ще бъде поредната Моряшка икона /2023 на Васил Петров. Традицията, започнала преди двадесет и три години, продължава. Всеки път художникът провокира въображението си, за да доразвие тази тема, така че отново да грабне и изненада. Като неизменен мотив, и в този морски натюрморт, присъства ангелът хранител и станалата вече нарицателна мисъл, приписвана на Васко да Гама: „Navigare necesse est, vivere non est necessare.”

Художниците са вложили много от енергията си в празничната изложба, а тези акценти са само малка част от творческото многообразие, с което ще се срещне публиката на 7 декември от 18:30 в арт пространството на галерията.

Програма

07 декември 2023 - 15 март 2024 - Арт Маркони