Калина Тасева (1927 – 2022)

Жанр: живопис

От 5 април, петък, в Квадрат 500 към Националната художествена галерия можем да разгледаме изложба, посветена на творчеството на Калина Тасева.

Тасева е едно от големите имена в панорамата на българското изобразително изкуство. Нейният творчески път започва през 50-те на миналия век, в най-натоварените с идеологически догми години за българското изкуство. Нейните творби не се влияят от художествените тенденции на времето, а се характеризират с многопластовост и комплексно мислене.

Със силната си творческа изява като предизвикателство към времето, през което живее, Калина Тасева утвърждава все повече авторитета си и затвърждава яркото си присъствие в българската живопис, споделя д-р Боряна Вълчанова, куратор на изложбата.

В картините на Тасева до 80-те централно място заемат голямоформатните и многофигурни композиции, а основната тематика е историческата и възрожденската. Нейните образи, които често са македонските въстаници, революционери, хайдутите, жени от селото, са силно емоционални. Лицата им са драматични, сурови и вглъбени. Значителен дял в творчеството ѝ заема и портретът, като нейните модели най-често са близки приятели, колеги и интелектуалци.

Калина Тасева разгръща цялата си живописна мощ в пейзажния жанр и натюрморта, които може би най-пълно разкриват нейните артистични умения и талант. Лиричните настроения на природата можем да видим в поредица платна от 90-те години, а и нататък. Те се открояват с оригинална чувствителност  и силна емоционалност.

Такова голямо представяне на творчеството на Тасева се организира за първи път в Националната галерия. В експозицията откриваме произведения от фондовете както на самата галерия, така и от СГХГ, галериите в Благоевград, Велико Търново, Варна, Габрово, Добрич, Казанлък, Пазарджик, Русе, Сливен и Ямбол. Отделно някои от творбите са предоставени от наследниците на Тасева и от частни колекции. Предвидена е и прожекция на филма Калима и комитите (2016 г.) в рамката на изложбата.

Имаме време да разгледаме до 23 юни.

Програма

05 април 2024 - 23 юни 2024 - Национална галерия Квадрат 500