Кете Колвиц: Съдба, контекст, позиция

Жанр: графика

На 18 май в Национална галерия – Двореца се открива изложбата Кете Колвиц: Съдба, контекст, позиция. В експозицията можем да видим 22 от графичните листове на Кете Колвиц (1867–1945), част от колекцията на Националната галерия, заедно с произведенията на редица други автори от кръга, към който принадлежи художничката. Това са творби, които  подчертават основните пластически и философски аспекти и в търсенията на авторката, и във връзките ѝ с изкуството.

Имаме възможността да видим произведенията на Макс Слефогт (1857–1920), Макс Либерман (1847–1935), Теофил-Александър Стайнлен (1859–1923), Ловис Коринт (1858–1925), Ернст Барлах (1870–1938), Хайнрих Циле (1885–1929), а и много други артисти.

За първи път галерията представя цялостно майсторството им и разкрива същевременно дълбочината на техния хуманистичен светоглед. Независимо че работят в различни направления, посочените художници са свързани както с основни моменти от творческата и житейската биография на Кете Колвиц, така и в общата тенденция на възгледите си спрямо историята, обществото и културата. Именно тя е обединяващата фигура в експозицията.

Стилът на Колвиц успява да се утвърди въпреки съпротивата на официалната власт спрямо творчество ѝ. Нейното изкуство е разтърсващо, разглежда най-драматичните и универсални човешки теми с емоционален ангажимент за социална справедливост и пацифизъм. Графичните и пластичните ѝ произведения представят онова, което самата тя преживява, и я поставят рамо до рамо с нарисуваните от нея образи. Оплакващата загубеното си дете майка и жените, отчаяно искащи да избавят децата си от войната, мизерията и глада.

Изложбата остава в Двореца до 16 юни.

Програма