Жанр: инсталация

В последния си проект Стела Василева създава едно феноменално преживяване, като изследва светлината чрез привидно невъзможни цветни комбинации в пространство VIA.art. Изложбата [laɪt], разположена в приземния етаж на новото крило на Полиграфическия комбинат, използва архитектурния и художествения ресурс на стъклото и огледалните повърхности, за да създаде променливи пространствени композиции. Това позволява на наблюдателите да се потопят в светлината и да станат част от инсталацията.

Важна роля в целостта на проекта играе именно архитектурното пространство. Неговото положение пропуска слънчевите лъчи през стъклените обекти, създавайки цветни светлинни ефекти. Това позволява на композицията да бъде непостоянна, вечно променяща се, което прави досега с нея метафизичен и магически. В проекта личи изследователският подход на авторката, както и заимстване от предишни нейни проекти като Shifting colors (Променливи цветове) в Ларгото на Сердика.

Стела Василева е автор, който се занимава с живопис, графика, но и с художествени пространствени инсталации. Това ѝ позволява да изследва нови територии в творчеството си, силно повлияна от пространствата, където разполага своите проекти. Играта на светлина и отражение като основно изразно средство в инсталациите ѝ препраща към обектите на група Зеро, с чиито произведения наблюдаваме сходство и в минималистичния подход и опростените геометрични форми. 

Официалното откриване на изложбата с куратор Мартина Йорданова е на 18 юли от 18:00. Докосваме се до светлинната свръхреалност на [laɪt] до 22 октомври.

Програма

18 юли 2023 - 22 октомври 2023 - VIA.art