Лабиринтът на София

Още от началото си през 2015 година книжната поредица Детектив Пиер се превръща във фаворит на десетки хиляди деца и родители. Цветните илюстрации, в които погледът се лута като в лабиринт, срещайки по пътя си животни, фантастични герои, мистериозни съкровища и какво ли още не, са дело на Хиро Камигаки, а от 22 юни магическият му свят се пренася в София или, по-точно казано, София се трансформира в това вълшебно царство на въображението.

Проектът, който се помещава между стените на Национална галерия Квадрат 500 от 22 юни до 20 юли, ни предизвиква да изградим собствени маршрути, потапяйки се в родните културни традиции, съчетани с образите на супергерои, кукери и берачки на рози. Проследяваме движението си през улиците на София, откриваме уликите и решаваме загадъчните предизвикателства по пътя. Миниатюрните детайли са същинско пиршество за окото, а всяка от илюстрациите кипи от цвят и живот.

Характерният подход на японския художник към изграждането на всеки нов свят далеч не е плод на спонтанни творчески експерименти. Рисунките са създадени след щателно проучване на мястото, събиране на информация от снимков материал, сателитни карти, градоустройствени планове, типология на местни обичаи и културни особености.

Камигаки умишлено не посещава мястото, което рисува, предварително, за да не наруши свободата на въображението си и да съумее да изгради един утопичен свят в съзнанието си, изпълнен с фантастични ситуации. Артистът рисува цветния лабиринт на София през 2021, а след посещението си в столицата през лятото на 2022, IC4DESIGN създават чернобялата карта на града, много по-точен и детайлен вариант, в който са вплетени словесни послания.

Вернисажът е на 22 юни от 17:00 до 19:00.

ПрограмаМоже също да ти хареса