Легион

Жанр: живопис

В края на месеца, на 31 май, в Bobbina Cultural Space (Улица Триадица 5А,) откриваме изложбата на Кирил Киряков, озаглавена Легион. Тя  се състои от серия от портрети, които изследват образа на „демоните“ – тъмите места на човешката психика. 

Името на експозицията е вдъхновено от легендата за Легион от Библията, която разказва за срещата на Иисус с мъж, обладан от демони. Демоните, улегнали в Легион, били наясно с голямата сила на Иисус и умолявали да бъдат пощадени и да не бъдат захвърлени обратно в бездънната яма – Ада. Иисус, вместо да ги отпъди от тялото на мъжа, изпълнил желанието им, позволил им да живеят в стадо прасета. Когато демоните се вселили в прасетата, те побягнали към Галилейското море и се издавили в него.

Можем да гледаме на серията от картини на Киряков като опит да извади демоните, минали през съзнанието му наяве. Образите му не са фигури на страха, те по-скоро са придобили човешки черти и са сякаш запечатани на каданс.

„Независимо от тъмните образи, намерението на Киряков да постигне изцеление се усеща силно на няколко места в изложбата, в които присъстват на пръв прочит необяснимо ведри цветове. Изглежда сякаш се е опитвал да ги прогони с боя, докато се разхождат из съзнанието му бавно и нахално, опитвайки се да улегнат в него“, коментира кураторът на проекта Петра Трендафилова.

Откриването на изложбата е на 31 май, като тогава ни очаква и live set от Моно Николов. Портретите можем да разгледаме до 7 юни в Bobbina Cultural Space.

Програма

31 май 2024 - 07 юни 2024 - Bobbina Cultural Space