Ленадия

Жанр: фотографии

От 19 май можем да видим дебютната фотографска изложба Ленадия на младия документален фотограф Никола Съев. Изложбата е част от дългосрочната инициатива на фотографска академия BECA Before Creating Academy, която цели да подкрепя развитието на талантливи автори и да насърчава тяхната творческа и професионална реализация.

Ето какво споделя Никола Съев за предстояща изложба и мотивацията зад нея: „Ленадия е името на моята майка. Тя страда от деменция и през последните години същността ѝ избледнява прогресивно. Деменцията (от латински: Dementia – „без ум“) е неврологично заболяване, което се характеризира с безвъзвратната загуба на мозъчни клетки и води до влошаване на умствените способности. Тя е спокойна болест, от която съзнанието гасне и утихва с времето. Човек се отдалечава от обществото и бавно се изолира в свой собствен свят. А майка ми определено беше най-светската и общителна личност в нашето семейство. Всички я познаваха и тя познаваше мнозина. Днес комуникацията ѝ е основно битова и единствено с най-близките. Но дори ние сме замъглени в нейното съзнание. Не познава борбите ни, нито нашето развитие. Това е причината да създам този фотографски разказ и да запазя спомена за нейната истинска същност“.

Идеята на проекта е да се представи портрет на вътрешния свят на Ленадия чрез езика на фотографията – самотен, мългив, несигурен и често пъти свързан с неразбиране от обществото. Отвъд личната мотивация изложбата цели да ни провокира да се замислим за проблемите, свързани с болестта на деменцията, но това да стане чрез деликатен визуален подход. Серията от снимки представя поглед към бита, емоциите и душата на тези личности, които често са неразбрани или отхвърлени от обществото, като кани всеки да се доближи до света на хората с боледуващо съзнание и техните семейства.  Чрез фотографиите си Съев разказва колко крехки и уязвими са тези хора и как пътят към тях се крие в търпението и разбирателството.

Можем да видим изложбата в пространството на BECA Before Creating Academy на бул. Васил Левски №57 до 30-ти юни.

Програма

19 май 2023 - 30 юни 2023 - BECA Before Creating Academy