Любен Зидаров. 100 години една ретроспекция

Жанр: илюстрации

От 8 февруари до 23 март в Съюза на българските художници на Шипка 6 можем да отпразнуваме творчеството на Любен Зидаров (19232023) с изложбата Любен Зидаров. 100 години една ретроспекция.

„През годините моя творческа задача станаха над двеста книги, много от тях илюстрирани и преиздавани по няколко пъти. Щастлив съм, че те се оказаха моята духовна връзка с няколко поколения читатели.“ – Любен Зидаров

СБХ отбелязва 100-годишнината от рождението на Зидаров, художник със забележителна следа в българското изкуство. Посветил над седем десетилетия на изкуството на книгата, той е един от най-разпознаваемите и обичани български илюстратори. Името му свързваме и със създаването на модерното течение в българската илюстрация от 60-те години на миналия век, включително го разпознаваме като един от основоположниците на рисувания комикс в България и първото у нас илюстровано списание за деца Славейче.

В богатата му творческа кариера присъстват стотици заглавия както от българската литература, така и от световната. Андерсенови приказки, Приказки на Шехерезада, Островът на съкровищата, Граф Монте Кристо, Принцът и просякът, творби на Пейо Яворов, Николай Райнов, Ангел Каралийчев и Асен Разцветников са малка част от произведенията, по които той е работил като илюстратор.

Приносът на Зидаров е отличен с Голямата награда за илюстрация на СБХ на името на Борис Ангелушев, неговият талант е оценен и по света – номиниран е за Международната Андерсенова награда и Мемориалната награда Астрид Линдгрен, носител е на сребърен и златен медал от панаирите на книгата в Лайпциг и Москва.

Изложбата по повод 100-годишнината от рождението на артиста включва живописни, акварелни творби, притежание на 20 художествени галерии в страната, частни сбирки и семейството на художника. Откриваме още и книги с оригиналните илюстрации към тях, а в помещението на СБХ са предвидени ежедневни прожекции на филма Вълшебното огледало на Любен Зидаров с режисьор Мария Николова.

Потапяме се в приказния свят на Зидаров до 23 март.

Програма

08 февруари 2024 - 23 март 2024 - Съюз на българските художници Шипка 6