Любен Зидаров – Ателие

Жанр: илюстрации

През 2023 г. отбелязахме 100-годишнината от рождението на неповторимия художник и илюстратор Любен Зидаров. В галерия Нюанс на 13 февруари продължават юбилейните чествания около голямата годишнина с изложбата Ателие. Експозицията е посветена на подготвителни  рисунки и проекти за илюстрации на художника и е курирана от изкуствоведа и негов син Филип Зидаров. Това е третата изложба в галерийното пространство Нюанс, което ни среща с изкуството на Зидаров, като предишните две бяха организирани рамо до рамо с неповторимия талант.

Ето какво споделя Филип Зидаров за новата експозиция:

Ателие е наречена сравнително неголямата изложба, паралелна на мащабната ретроспектива „Сто години Любен Зидаров“, започнала на 8 февруари в салона на Съюза на българските художници на ул. „Шипка“ 6.

Замислена е като допълнителна възможност за изкушените от стила и името на художника, останал творчески активен до последния ден на „своето“ столетие с все по-неочаквани инвенции, да се срещнат с елементи на неговата илюстраторска и живописна „лаборатория“. Експозицията е съставена от различни опити и варианти на известни илюстративни цикли, като Андерсеновите приказки, „Островът на съкровищата“ и от други прочути произведения на детската литература, непознати и непубликувани, защото представляват онази част от творческия процес, водещ до публикуваните творби, който обикновено остава скрит за публиката.“

Разглеждаме ранни рисунки от 50-те, оригинали от създадения през 60-те комикс Островът на съкровищата, както и някои от последните акварели на Зидаров. Докосваме се до приказния свят на автора до 3 март.

Програма

13 февруари 2024 - 03 март 2024 - Нюанс