Максим Кривцов-Дали: Ще си върна живота

Жанр: фотографии

На 21 февруари в Полския институт в София се открива специална изложба, разказваща за живота на Максим Кривцов.

Картечар, поет и фотограф Максим Кривцов-Дали загива на фронтовата линия на 7 януари на 33-годишна възраст заедно с рижия си котарак. На 11-и жителите на Киев се сбогуват с него, а ден по-късно той е погребан в родния си град Ривне.

Кривцов е участник в Революцията на достойнството през 2013–2014 г., а през 2014 г. постъпва като доброволец в редиците на Въоръжените сили на Украйна. Впоследствие работи в Центъра за рехабилитация и реадаптация на участници в Антитерористичната операция, Операцията на обединените сили и във VeteranHub. След пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г. Кривцов отново се записва доброволец.

През 2023 г. издателство Наш формат издава първата му стихосбирка Стихове от бойницата, а в Украйна книгата влиза в списъка с най-добрите книги за годината. Неговите стихове са публикувани и в множество други сборници с поети.

Изложбата Максим Кривцов Дали: Ще си върна живота включва в названието си позивната на автора и е илюстрирана със стих от негово стихотворение, изписано на стената на едно от киевските кафенета с почерка на автора. Експозицията е изготвена от 24 фотографски творби на лента, сканирани от автора и предоставени по-малко от месец преди смъртта му.

Разглеждаме до 29 февруари, а входът към изложбата е свободен.

Програма

21 февруари 2024 - 29 февруари 2024 - Полски център