Малки приказки

На 21 ноември в галерия Прегърни ме се открива вълшебната изложба на Дени Орманова и Боян Танчев с картини за деца, озаглавена Малки приказки.

Експозицията включва 33 пъстроцветни картини, като всяка от тях е портал към чужд и вълшебен свят, вдъхновен от келтските друиди. Първото пътешествие, на което се отправяме, е до света на Бърбоцветковците. Картините на домовете им разкриват повече за техния живот, вярвания и най-вече грижата и любовта им към природата.

Идеята за серията от картините се ражда в отговор на всичко, което се случва в света около нас – войни, климатични промени и кризи и несигурност. „Изпитах силно желание да създам безопасни убежища, които да подаря на децата. Места, които да изпълват младите им сърца със светлина и надежда въпреки хаоса навън.“

Картините са допълнени от истории, написани от Боян Танчев, сина на Дени Орманова. За вдъхновение на платната служат както фолклорните истории, така и някои от творбите на Орманова от предишния ѝ цикъл картини – Цветя.  Сегашната изложба дава началото на създаването на мащабен свят, обединен от името Whimsikl, който тепърва започва да се разкрива пред публиката. Всяка нова колекция в него има идеята да представи нова отделна вселена.  Освен картините проектът е предвидил създаването на арт принтове на хартия, пъзели и книжки за оцветяване.

Откриването е на 21-ви, а изложбата разглеждаме до 29 ноември.

Програма

21 ноември 2023 - 29 ноември 2023 - Прегърни ме