Мехури, издишване

Жанр: фотографии

В последните две седмици на юни не пропускаме да посетим новата изложба в галерия Vivacom Art Hall, озаглавена Мехури, издишване. Експозицията е част от програмата на 14-и Европейски месец на фотографията, организиран от националното сдружение Фотографска академия „Янка Кюркчиева“. 

В новия си художествен експеримент Нели Гаврилова проследява реакциите на потопени във вода хора, като документира мига на рязко издишания от тях въздух. Сливането на въздуха и водата създават странни приказни сюжети, а балончетата, които се получават, придават сюрреалистично усещане на кадрите. Реакциите, уловени от фотографката, са неочаквани. Някои от тях са стоически, други носят чувство на ирония и насмешка, а в трети се чете страх или освобождаването от него.

За фотографиите в изложбата Нели Гаврилова споделя: „Представените фотографии касаят обикновения човек – стремящ се да се идентифицира, търсещ справедливо обществено признание, често принуден да се лута в пространство, в което правилата са размити някъде между полюсите на илюзорния и реалния свят. Човекът, който предизвиква и се бори със страховете си и не спира да се търси – в света отвън, който има своите ограничения, или в света отвътре – безкраен, изпълнен с подреденост и комфорт“.

Откриването е на 19 юни от 18:30.

Програма

19 юни 2023 - 30 юни 2023 - Vivacom Art Hall