Memento Mori

Жанр: обекти, рисунки

Memento mori e известен латински израз, който може да бъде преведен като Помни, че си смъртен, Помни, че ще умреш или Осъзнай смъртността си. С израза се наименува и жанр в артистичните произведения, раличващи се широко едно от друго, но имащи една и съща цел – да напомнят на човека за неговата собствена преходност. Memento mori са и думите вдъхновили последната изложба на Калоян Илиев Кокимото.

Изложбата включва най-новите произведения на Кокимото, създадени през послендите три години и провокирани от случващото се в България, но и извън нея. По думите на артиста събитията в световен план оформят маса от индивиди, подчниени на страха от смъртта. С новата си изложба той ни припомня, че материята и случващото се около нас е преходно, но душата е вечна, а като социално ангажиран художник за него е важно да създава изкуство, което провокира зрителите.

Мотивът Memento mori може да e избледнял с течение на времето до  чисто формален девиз върху надгробните камъни, но идеята за преходността на живота присъства като стилов мотив във всички епохи. Макар значението на думите в момента да са отстлабени и загубили религозната си тежест, те продължават да живеят и до днес в творчеството на велики артисти като Салвадор Дали, Ман Рей, Анди Уорхол и други.  С произведенията си в тази изложба Кокимото иска още веднъж да си припомним тежестта на тези думи и да се замислим върху тяхното истинско значение.

Програма

04 март 2023 - 31 март 2023 - Аросита


Може също да ти хареса