Между светлината и мрака

Жанр: живопис

На 16 април в Националната галерия – Квадрат 500 се открива изложбата Франц фон Щук: Между светлината и мрака. Експозицията е първото в България представяне на прочутия германски символист, който е популярен сред българската публика с творбата си Луцифер (1890) от фонда на Националната галерия, закупена в годината след създаването ѝ от княз Фердинанд Български по време на визита в Мюнхен.

В настоящата експозиция тя е представена редом до още дванадесет произведения на художника от колекцията на музея Вила Щук. Участват както живописни портрети, така и митологични и религиозни сцени и свързаните с тях рисунки и офорти. Заедно те ни дават един общ поглед върху творчеството на автора.

Освен с Луцифер Щук е известен в световен план с голямоформатния Пазителят на Рая, който рядко излиза от пределите на Вила Щук. Произведенията на автора можем да открием в зала 24 на галерията, където ни очаква драматичен диалог и сблъсък между светлината и мрака. Той е допълнен от други произведения на автора като Прометей, Самсон и лъвът, както и платното Грехът, толкова популярно във времето си, че авторът изпълнява няколко негови варианта, а този, показан в изложбата, монтира в „Олтара на художника“ в ателието си във Вила Щук. Експозицията предоставя възможност познатата ни емблематична творба Луцифер да бъде съпреживяна в изначалния си контекст.

Франц фон Щук не само е един от най-известните представители на течението на символизма в световното изкуство, но е и сред основателите на Мюнхенския сецесион, предшественик на този във Виена. Тази изложба разширява представата на българската публика за един от най-известните европейски художници от десетилетията на границата между XIX и XX век и чрез неговите творби се запознава по-задълбочено с изкуството на символизма, оказало голямо влияние и върху българските модернисти.

Изложбата е придружена от двуезична каталожна публикация, издадена в партньорство с музея Вила Щук и съдържаща по-задълбочен разказ за представените произведения.

Можем да разгледаме творбите на Франц фон Щук до 13 октомври.

Програма

16 април 2024 - 13 октомври 2024 - Национална галерия Квадрат 500