Милко Божков Ретрорепро – II

На 30 ноември в галерия Арте се открива юбилейна изложба на Милко Божков, озаглавена Ретрорепро – II. В нея са включени едни от най-знаковите картини на артиста, които живеят своя втори живот чрез нова техника за художника. Върху giclée принт Божков дорисува с помощна на маслен пастел, акрилни бои, акварел, цветни моливи и туш своите картини. Част от изложбата са Реквием – на А. Тарковски, портрет на Стоян Цанев, И гледа в прозорците ми нощта, серията Италия, както и част от абстрактните му картини, сред които са Пеперуди и светулки.

Giclée е общоприет термин, описващ висококачествени принтове на художествени произведения или фотографии, използвайки професионален мастиленоструен печат върху архивни материали (100% памук или др.) с пигментни мастила. В Ретрорепро – II творецът собственоръчно  е дорисувал някои елементи върху памучната основа на принта, а на места е добавял нови такива, като това се случва с помощта на различни материали.

Творбите на Милко Божков съчетават в себе си тишината на първосътворението, безметежност, простор и същевременно – поетичната звънкост и осезаема острота на битието. Най-често той изобразява местата и състоянията, които са му носили хармония и в които се е чувствал щастлив.

Разглеждаме знаковите картини от кариерата на Милко Божков, които сега имат нов живот, до 10 декември.

Програма

30 ноември 2023 - 10 декември 2023 - Арте