Монументално-кавалетно

Жанр: гравюри, иконопис, обекти

През 1978 година 48 художници, които работят в техниките стенопис, витраж и мозайка, основават секция Декоративно-монументални изкуства и художествен синтез в рамките на Съюза на българските художници. Монументално-кавалетно е изложба, с която се честват 45 години от основаването на тази секция към СБХ.

В експозицията са представени близо 60 автори с реализирани творби в частни и обществени сгради, стенописи в големи църкви и манастири, изпълнени с голямо майсторство, внимание към детайла и професионализъм. Тези произведения, намиращи се из цяла България, са представени в изложбата чрез снимки и табла и показват най-добрите постижения на голяма част от действащите художници в това направление.

Монументалните изкуства са свързани с архитектурната среда, където съществуват като акценти в сградите или изграждат цели архитектурни пространства, докато кавалетните творби, макар че също са в архитектурата, не са пряко зависими от нея. В изложбата са показани и немалко кавалетни творби – картини, мозайки, стъклени пана, акварели и рисунки. Целта на събирането на монументални и кавалетни работи в една изложба е да покаже майсторството на артистите в двете форми.

Откриването е на 9 юни в 18:00.

ПрограмаМоже също да ти хареса