Награда за съвременно изкуство БАЗА

Тазгодишният лауреат на Наградата за съвременно изкуство БАЗА е Виктор Петров – артист, който изследва връзката между социалното, архитектурното и политическото тяло в творчеството си. Церемонията по награждаването се състоя на 25.07 в Софийската градска художествена галерия, където могат да бъдат разгледани проектите на номинираните артисти: Алина Папазова, Вероника Десова, Виктор Петров, Ивелина Иванова, Калина Мавродиева, Мартиан Табаков и Никола Грозданов.

Наградата за съвременно изкуство БАЗА се връчва от 2008 г. по инициатива на Мария Василева. Нейни организатори са Институтът за съвременно изкуство – София и Фондация Едмонд Демирджиян. От 2021 г. номинираните автори получават и финансова подкрепа от Фондация Лъчезар Цоцорков, за да изведат докрай своите проекти. Наградата се осъществява съвместно с Международната мрежа за награди за млади художници YVAA – институция, която стимулира творческата дейност у млади артисти от 1990 г. насам.

Всеки от номинираните има изявени прояви в съвременното изкуство в България и в чужбина. Алина Папазова, хоноруван преподавател в НБУ, използва елементи от различни култури в керамиката, за да изследва художественото интегриране. Чрез фотографията и живописта Вероника Десова разглежда сливането на човешките фигури и архитектурата. Ивелина Иванова твори в областта на визуализациите в реално време, видео мапинга и интерактивните инсталации. Калина Мавродиева е автор с множество самостоятелни, съвместни изложби и кураторски проекти зад гърба си в сферата на живописта. Мартиан Табаков създава своите работи чрез скулптурата, звуковия обект, рисунката и инсталацията, като е част от творческото пространство БЕЛКА и постпънк групата КАКЕ?. А Никола Грозданов предава своите политически послания чрез стъклото – материал, с който активно се занимава от 2017 г., когато става технолог леяр във Венеция.

Награденият Виктор Петров развива своя професионален път в Германия, където днес твори и живее. В основата на неговите проекти стои изследването на различните видове структурно насилие и техните банализирани форми на проява в ежедневието. Към тях той подхожда с фин хумор, научно проучване и отдаденост към материала. Неговата награда се състои в стипендия и двумесечно пребиваване в Residency Unlimited в Ню Йорк.

Изложбата с номинираните и наградени автори може да бъде разгледана до 6 септември.

Програма