Нашите клетки – Нора Ампова

От 28 март галерия Doza се превръща в дом на новата изложба на Нора Ампова Нашите клетки, която разказва една по-лична история през универсални женски състояния и образи.

Разхождаме се сред портрети, които ни говорят за пътя на трансформацията, при който момичето съзрява и започва да се възприема като жена. Интимният разказ, изграден чрез вътрешните състояния, уловени в картините, разкриват усещанията и разбиранията на авторката за нейните собствени роли в обществото – тази на майка, съпруга, артист, мечтател. Всяка творба е притихнал момент във времето, като представените женски образи носят своята индивидуалност и са уловени в момент на размисъл и търсене на отговор на въпроса – каква е ролята на жената.

Природата е другият герой в разказа – онази женска сила на Природата с нейните бурни и разнородни състояния, настроения, сили и слабости, крехкост, но и устойчивост.

В настоящата изложба Ампова не просто търси, тя експериментира, създава произведенията си с нов поглед към художествената тъкан на платната. Наблюдаваме все по-дръзки контрасти в материята на образа, разнородни живописни подходи, обединили плоскост и обем, коментират кураторити на експозицията Радослав Механджийски и Теодора Константинова.

По думите на самата художничка тя се впуска във вид игра с епохите на миналото и настоящето, доловима дори в естетиката на облеклото на героините. Без да се конкретизира, намеква се за пътуване във време и пространства, за да се открои отново с какво постоянство жената среща предизвикателства в търсене на своето място и роля в обществото.

Нашите клетки носи двусмислено послание. От една страна, гледаме на клетките, като на капани – ограничения, клопка, в която сме хванати, а, от друга, „клетки“ приемаме и като фундаментална материя, от която сме изградени – нашите съставни части.

Разглеждаме експозицията до 18 април.

Програма

28 март 2024 - 12 април 2024 - DOZA