Национална изложба на карикатурата 49

Този месец в СБХ – Шипка 6 се събират българските художници, работещи в областта на различните жанрове на карикатурата, по повод ежегодния форум за карикатура, чието 49-о издание се провежда от 4 до 20 април.

Националната изложба на карикатурата цели да стимулира развитието на жанра в изкуството в България и да допринесе за популяризирането на творчеството на българските карикатуристи в страната и в чужбина.

В експозицията можем да разгледаме политически карикатури, сатирични рисунки, графични и живописни произведения в жанра. Творбите на авторите, които участват, са селектирани от жури. Събират се творци от няколко поколения, като тази година можем да срещнем карикатури от Генчо Симеонов, Иван Веселинов и ненадминатия Милчо Диков, койгото изгубихме в периода между миналото и сегашно издание на форума.

По време на откриването на 4 април ще бъдат обявени носителите на Наградата на Съюза на българските художници, Наградата на секция „Карикатура“, Наградата на Столичната община на името на Доньо Донев и още няколко.

Чакаме се на 4 април от 18:00.