Не ти трябва синоптик, за да знаеш накъде духа вятърът

Жанр: инсталация

Фондация и галерия Credo Bonum започват серия от изложби и събития, посветени на климатичните промени, чиято идея е да запознаят публиката с възможни решения на проблема и да се изградят партньорства между бизнеси и артисти с цел по-устойчиво бъдеще и промяна на нагласите. Цикълът от събития носи името Не ти трябва синоптик, за да знаеш накъде духа вятърът, цитат от песента Subterranean Homesick Blues на Боб Дилън. Първото събитие от поредицата откриваме на 16 ноември и е изложба, фокусираща се върху бързата мода и нейния екологичен отпечатък.

Ние консумираме, и то постоянно. Навлизането на бързата мода в живота ни направи дрехите по-евтини и достъпни, но на огромна екологична цена. Циклите на модните тенденции също станаха по-кратки, пазаруването, често пъти онлайн, се превърна от необходимост, в хоби, а след това и в мания. В отговор на това явление се появява идеята за първата експозиция от изложбения цикъл.

Обръщайки се към изкуството, набор от художници, визуални артисти и изследователи правят опит да разгледат как текстилът ни разделя, обединява и движи напред, а понякога всичко това едновременно. Настоящият проект има идея да проследи нишката между човешкия живот, труд и бизнес с природния свят и околната среда.

В тази изложба художничката Невена Екимова си партнира с компанията за събиране и оползотворяване на ненужни дрехи – TexCycle. Тя ще използва рециклирани текстилни изделия от производството на компанията, за да създаде в пространството на галерията инсталативна среда от тъкани, вид пашкул и агора за съпътстващите събития към изложбата. В нея участва и японката Айко Ямамото, която гостува в България за първи път. Тя е планирала да създаде инсталация от тъкани, обагрени с използването на билки от Витоша, като с творението си иска да насочи вниманието към феминизираната професия на производство на коприна във фабриките в Япония. Модният фотограф Коко Кръстев пък се включва с изследване на  шивашките ателиета в София като своеобразен контрапункт на бързата мода, с поправянето на дрехите и продължаването на техния живот.

Изложбата има и съпътстваща програма, която включва уръкшоп с Айко Амамото на 18 ноември и дискусия на тема Кризата в гардероба и как тя касае света? с участието на представители от фирми като Answear.bg, Remix, FREA, Fashion Days, H&M и други.

Разглеждаме  до 27 декември.

Програма

16 ноември 2023 - 27 декември 2023 - Credo Bonum