Нещата, които ме притесняват ежедневно

Създадена като типографски проект „Нещата, които ме притесняват ежедневно“ (Things that bother me on a daily basis) на Венета Рангелова цели да провокира в посетителите секунди забавяне, вглеждане навътре, размисъл върху универсалните въпроси по дълбоко личен начин. Изложбата е повод да се запитаме възможно ли е да се наслаждаваме на красива гледка, без да се замислим за смисъла на живота; защо има нещо, а не нищо; възможно ли е да се създаде нещо стойностно, без да има самота.

„Във все по-напрегнатото съвремие и геополитическа обстановка, комуникацията под всякаква форма е изключително важна за менталното здраве на хората, а споделянето на страхове и проблеми се оказва не само терапевтично, но и катартично. Ставайки част от изложбата, всеки посетител има възможност да надникне в себе си, да зададе въпросите, които го преследват съзнателно или подсъзнателно, и да намери съмишленици сред непознати.“, разказва Вената Рангелова, която е културолог и дизайнер. През 2014 г. тя създава своето бутиково типографско студио DearType и още на следващата година шрифтовете LifeHack и Guess влизат в класацията на най-популярните шрифтове на сайта MyFonts.com.

“Things that bother me on a daily basis” всъщност е изложба-разговор, защото всички обекти от нея съдържат отворени въпроси към посетителите. Те ще бъдат поканени да допълнят свои собствени или да реагират на тези, зададени от авторката, с които се идентифицират. В края на изложбата ще може визуално да се проследи кои теми са резонирали най-много в аудиторията.

Откриването на изложбата ще бъде и официалното начало на международния проект SIRIUS4all, който чрез различни артистични практики ще изследва новите наративи за Европа. Организациите Културна фондация А25 (България), Freeartus (Берлин), центърът за изкуство CKI (Копенхаген) и Luoghi Comuni (Перуджа) ще се опитат да провокират задълбочено,  изследователско, но и творческо мислене и рефлексия върху възможната нова Европа в контекста на миграцията на все повече бежанци, екологични рискове, войни, неравенства, неустойчивост на сигурността, ускоряване и дигитализация.

Работата на артистите и изследователите в “SIRIUS4all” няма за цел създаване на фалшива приказка и нови ключови думи, новият наратив за Европа е преди всичко действие. Затова изкуството и културата са избрани не просто като инструмент на въображението или възможна провокация, те са същностен белег, който организациите виждат като ключ, като възможно решение за преодоляване и приемане на историческата действителност и свързаността на „новите и старите“ европейци.

Програма

13 юни 2024 - 28 юни 2024 - УниКредит Студио