Неспокойни повърхности

Жанр: живопис

На 7 февруари в Националната галерия – Двореца се открива изложбата Неспокойни повърхности на Красимир Карабаджаков. В експозицията откриваме картини, които отразяват територията на образните натрапчивости, които преследват автора през годините. Владение, в което възгледът за живописта се издига над баналността – иконографски, тематично и творчески.

Творецът бяга от идеята за плоскостта още с избора си за повърхност. Фината като лист алуминиева или другаповърхност не резонира, докато Красимир Карабаджаков не създаде втора повърхност, върху която разгръща своите неочаквани сцени, изградени от детайли и персонажи, които никога не са буквални. Чудновати оригинални фрагменти – отделни образи, пориви и обсесии, които авторът събира на едно място, оформят основните живописни серии, по които работи през годините, сред които: Хоби, Наказание, Затворена тема, На север и много други.

Живописта на Красимир Карабаджаков попада по-скоро в полето на концептуалното. Неговият подчертано личен експресивен жест затруднява направата на пряк паралел с изкуството на друг автор. Динамизмът на формите, фината ироничност и чувствителност на визията, разместването на мащабите и умението за преобразуване на пространството са водещи характеристики за изкуството на художника. Той умело създава усещане за неспокойна повърхност, която сякаш вибрира, движи се и остава постоянно несигурна. Избягвайки познатите уютни похвати при изграждането на композицията и принципите на златното сечение, Красимир Карабаджаков често използва подход, присъщ за азиатския тип композиране.

Разглеждаме до 28 април

Програма

07 февруари 2024 - 28 април 2024 - Национална галерия в Двореца