Невротичният балет на красотата и разрухата

Жанр: пластика

Гьоте-институт България става домакин на дебюта на художничката Надежда Георгиева. На 17 май от 18:30 е откриването на Невротичният балет на красотата и разрухата в галерията на института в присъствието на авторката и кураторката на проекта Весела Ножарова. Ден по-късно от 20:00 двете участват и в разговор с публиката в рамките на Европейската нощ на музеите в София.

Надежда Георгиева е родена през 1973 г. в България, където прекарва първите 14 години от живота си, след което емигрира в Западна Германия. През 1995 г. влиза в музикалната индустрия, подписвайки договор със „Сони Мюзик“. Следва турне с американския музикант Моби, а по-късно придобива опит и във филмовата и медийна индустрия.

Артистката влиза в изкуството по необичаен начин, търсейки динамично равновесие и припокриване между силата и лекотата. Работата ѝ винаги е била свързана с творчество дори на ръба на изкуството. Преди пет години загърбва кариерата си на креативен директор за големи модни марки и решава да се посвети изцяло на изкуството. Наема си студио в Берлин и решително започва да търси собствен изразен език.

В тези няколко години тя започва да развива своята практика, включваща живопис, скулптура и виртуална реалност. Не се страхува от различните материали и медиуми, като борави с дърво, керамика, текстил, рисува, шие, бродира, изгражда необятни виртуални светове, пише поезия. За нейно вдъхновение служат театърът, модата и дизайнът.

В настоящата изложба, противно на очакваното, можем да видим някои от най-актуалните ѝ творби. Срещаме се с три произведения на изкуството – пластики, в които цветята заемат централно място. Чрез тях тя разглежда идеята за женския образ и природа, която събира енергии  и стихии в буря.

Експозицията остава в пространството на Гьоте-институт до 16 юни.

Програма

17 май 2024 - 16 юни 2024 - Гьоте-институт