Николай Панайотов – изложба живопис

Жанр: живопис

От 30 април nOva Art space се превръща в дом на новата самостоятелна изложба на Николай Панайотов.

Николай Панайотов e роден през 1956 година в София. През 1983 завършва стенопис в Художествената академия, където още същата година започва да преподава в същата специалност. През 1990 се установява в Париж, където Френското министерство на културата му предоставя ателие.

Панайотов има редица реализации в обществени пространства, като една от най-значимите е 200 кв.м мозайки (1988) и театрална завеса в Дома на културата в Севлиево. През годините той е правил изложби в галерии в Париж, Белгия, Люксембург, Германия и САЩ и най-големите и престижни галерии в страната. Освен това е известен с това, че е направил сценографията и костюмите за цикъла на Вагнер Пръстенът на нибелунга за Софийската опера, който в момента обикаля Германия, а там критиците я определят като „сензационна“ и най-красивия Пръстен на Вагнер.

Настоящата изложба се състои от живописни платна и 3D инсталации, които представят различен фокус в съвременното ни изкуство. В тях иронията преминава  в безпардонна критика на политическия и социалния живот на света.

„В днешния период, в който не рядко се поставя въпросът за стойността на изкуството и неговата дефиниция, когато са размити границите между високата култура и масовото потребление, тази нова артистична провокация на Николай идва точно навреме. Тя често изпреварва времето си и в същото време предлага проницателен анализ на случващото се с човека и неговата природа“, коментира  кураторът на изложбата Лариса Илиева.

Изкуството на Николай Панайотов приковава вниманието ни с необичайните контрасти и съпоставки на отделните елементи в композицията, които ни връхлитат като сензация. Една от особеностите в стила на автора, която се отличава, е деформацията, с която той борави свободно. Така се създават разпознаваемите Панайотови герои, в които са вплетени белезите на времето. Те вървят, яздят, позират с поглед, който привлича в причудливо настроение. Художникът ги извлича от предварителни рисунки и скици с обърната интерпретация на събития, за да провокира.

Автор: Николай Панайотов

Художникът често търси парадокса на живота, именно него иска да покаже, като спазва плътно запълнена визия от преплетени фигури и цветове. Независимо от това дали героите му са дръзки, изопачени, понякога трудно разгадаеми или част от празнични тържества и шествия, в тях се прокрадва дълбоко скрита драма.  В творчеството на Николай Панайотов няма граници – нито във визуалния обем на времеви обекти, нито в техническия език на изразяване.

Другият изкушаващ момент в творбите на Панайотов е разнищването на посланието  им, в които често загадката надхвърля границите на логиката.

„Всяка негова композиция съчетава няколко психологически състояния, отразяващи лудостта на ежедневието. В неговите странно преплетени композиции със свободно модифицирани фигури се усещат зарядът и енергията на любимите му периоди от изкуството на Двуречието, гръцката Античност и италианския Проторенесанс, а в някои се чувства и стилистиката на християнския ортодоксален канон“, допълва Лариса Илиева.

Имаме време да разгледаме изложбата на Николай Панайотов до 25 май, а откриването на експозицията е на 30 април от 18:00.

Програма

30 април 2024 - 25 май 2024 - nOva art space