Обществен мащаб, частен размер

Жанр: инсталация

От 22 юни в галерия Структура в Структура Project Room можем да видим изложбата на Лъчезар Бояджиев Обществен мащаб, частен размер. Експозицията е първата част от Мисловен експеримент – кураторски проект, състоящ се в провеждането на серия от неформални разговори между художник и експерт в дадена научна сфера, които повлияват или не на последващото създаване на художествен продукт.

В изложбата на Бояджиев ние разглеждаме „проекти“ за паметници в публичната среда, като в тях личността, за която е паметникът е предназначен, е заменена от животно-препратка към конкретни конотациии и представи. Изборът на автора да замести хората с животни отделя зрителя от директното отношение към личността и променя погледа му върху темата за нуждата и смисъла от тези социални структури.

Художниците Фрида Кало и Диего Ривера, например, са представени като тигър и овца, тъй като Фрида Кало е „черната овца“ в изкуството на ХХ век, а поради това, че и двамата споделят марксистски убеждения, точно под техните фигури се намира книжката Съветски атлас на света, отворен на картата на Северна Америка, където са живели.

Отделните елементи в тези паметници са колкото част от изкуството, толкова и от публичната сфера, но и фрагмент от личния живот на артиста и носят съвсем различна енергия . Много от „основите“ на паметниците са направени от купи и чинии, използвани дълго преди това от семейството на художника. По този начин в експозицията се пресичат общественото и личното по един нестандартен начин.

Отговори на това как са представени Жан-Клод и Майка Тереза и кои други видни личности са преобразувани в животни, може да получим още на 22 юни от 18:00, когато е откриването на изложбата.

Програма

22 юни 2023 - 29 юли 2023 - Структура


Може също да ти хареса