Огън, следвай ме

Любен Петров
Жанр: живопис

Новата изложба на Любен Петров в галерия Ракурси ни припомня пречистващата сила на любовта, изобразена чрез метафората на огъня. Обхванати в пламъци фигури живеят в пълна симбиоза в живописните платна на художника, а ние проглеждаме отвъд първосигналното възприятие за болка и тъга и осъзнаваме, че огнените езици са израз на искрена, необуздана емоция.

Любовта попада във фокуса на Петров още в периода след COVID-19, когато артистът я изобразява по-скоро чрез нейната липса. Героите му са предимно самотни и търсещи и той започва да разработва отношенията и комуникацията между персонажите в новите си творби. В серията Връзки влюбените се вплитат ведно, сливат се в различни наративи и се освобождават от оковите на ежедневието и разочарованието от несподелената обич, разпалвайки пламъка на живота.

Любен Петров

Любен Петров е изучавал Стенопис в Художествената академия в София, след което се премества в Бърно, където учи живопис в ателието на Мартин Майнер. Днес живее и твори в Прага и не е чудно, че в произведенията му се откриват влияния от чешкото изобразително изкуство. Зад гърба си има десетки самостоятелни изложби. Носител е на награда Арт Прага за млад автор (2013 г.), награда Едмонд (2013 г.), специална награда на Международното биенале на хумора и сатирата (2017 г.) и много други. Негови творби присъстват в множество частни и национални колекции в Чехия и България.

Огън, следвай ме е мантра, желание, което искам да остане вечно в мен и да не си тръгва. Това чувство, този огън, те кара да си жив, да не се страхуваш, да рискуваш и да летиш.“, споделя авторът за изложбата. 

Програма

02 ноември 2023 - 25 ноември 2023 - Ракурси