Огледала и прозорци

Жанр: фотографии

Галерия Синтезис представя изложбата Огледала и прозорци – избрани фотографии от колекцията на Рафаело Казаков. Началото на колекцията е поставено преди повече от трийсет години, но изложбата представлява първото ѝ публично показване. В нея можем да видим както фотографии на световноизвестни автори като Едаурд Уестън, Робърт Франк, Ралф Гибсън, Антанас Суткус, така и на значими български имена, някои от които Гаро Кешишян, Йордан Йорданов – Юри и Станка Цонкова – Уша.

Създаването на тази колекция е естествено продължение на работата на Казаков като фотограф и на връзката му с Ню Йорк и София. Това е и причината тя да съчетава популярни кадри, които са част от историята на фотографията с непознати творби, дело на близки до сърцето на колекционера артисти. 

Изборът на заглавието Огледала и прозорци не е случаен. Той е препратка към едноименната експозиция, успяла да остави отпечатък върху творчеството на поколения фотографи. Организираната през 1978 година изложба от Джон Шарковски в Музея за модерно изкуство в Ню Йорк е поглед към американската фотография от 60-те години на миналия век и включва фотографии, разделени в две секции. Разцепването на колекцията надве потвърждава тезата на куратора, че във фотографията съществува опозиция между тези, използващи я като средство за себеизразяване, и тези, които я възприемат като метод за изследване. С други думи се поставя важният въпрос, дали фотографията е огледало, в което се отразява портретът на фотографа, заснел кадъра, или тя е прозорец към околния свят. Отбелязваме и че една от снимките, включени в споменатата изложбата в МoМА – Омагьосаната ръка (1969) на Ралф Гибсън, можем да видим и в галерия Синтезис между 22 март и 28 април.

Рафаело Казаков описва своята колекция и вариация на „огледала и прозорци“ като списък с желания и страхове, с всичко, което сме имали, изгубили, забравили; онова, което едновременно желаем и от което ни е страх, но то вече да съществува в завършен вид в образите на другите. По думите на фотографа да направим всичко това част от живота си е далеч по-малко безразсъдно и евтино, отколкото да се опитаме да го изживеем наново.

Освен изложбата събитието има и съпътстващата програма, която предвижда среща разговор с Рафаело Казаков на 4 април от 18:00, както и прожекции на три документални филма, посветени на фотографите, участващи в колекцията на Казаков: това са Робърт Франк, Антанас Суткус и Джоел-Питър Уитким. Имената на филмите са Don’t Blink – Robert Frank, Аntanas Sutkus: Scenes from the photographer‘s life и Witkin & Witkin.

С тази изложба ние всички сме поканени да стигнем до своите собствени заключения за един от големите въпроси във фотографията – огледало или прозорец е тя?

Програма

22 март 2023 - 28 април 2023 - Синтезис