Отвъд човека – Кольо Карамфилов

На 26-и в Софийския арсенал – Музей за съвременно изкуство към Националната галерия се открива изложбата Отвъд човека на Кольо Карамфилов. Експозицията събира на едно място непоказвани и малко известни творби от твореца, селектирани от куратора Надежда Джакова и събрани със съдействието на сина му Росен Карамфилов и галеристката Радост Коцева. Водещ в избора е повтарящият се мотив на човека, изваден извън обичайната изобразителност, превърнат в символ, знак на автора и изкуството му.

„Кольо К. променяше света с всяка една своя изложба, докато беше с нас на земята. Както неведнъж е казвал самият той – за да ни разкаже една история за малко. До следващата история, която пак да ни разкаже за малко. Историите не свършиха с неговото изкачване по стълбата към небето. Напротив. Отговорността да ги разказваме обаче остана у всички нас, които го обичаме с всяка своя клетка, до самия ръб на безкрая“, споделя  синът му Росен Карамфилов.

С настоящата изложба Р. Карамфилов, Надежда Джакова и Радост Коцева продължават да споделят с почитателите на изкуството историите на художника, които са запечатани завинаги в картините, рисунките му, във всеки един щрих и милиметър на платното. Експозицията Отвъд човека е една от историите на Кольо К., които не са били разказвани досега.

Програма