Отвъд всякакъв разум. В огледалото на сюрреалистичните времена       

Жанр: живопис, рисунки, инсталация

Отвъд всякакъв разум. В огледалото на сюрреалистичните времена е новата изложба в галерия Структура по инициатива на проекта Гореща линия, който вече от няколко години се опитва да отвори България към света, привличайки вниманието на международни куратори.

Зад този проект седи дългогодишният директор на Kunsthalle Düsseldorf, опитен изкуствовед, куратор, критик и преподавател Грегор Янсен. Той идва в София по покана на Гореща линия, за да изследва натрупванията в областта на съвременното изкуство у нас и да отрази впечатленията си в изложба. Експозицията е вдъхновена от преживяванията на Янсен, неговите срещи с хората, културата и изкуството на София, но и от многото проблемни ситуации, с които се е сблъскал както тук, така и навсякъде по света. Проектът обхваща голям период от време и показва творби от собствения свят на съзерцания на куратора.

Отвъд всякакъв разум. В огледалото на сюрреалистичните времена иска да изгради връзка, която да разглежда магията на реалността редом с нейната трагичност. В постоянен разговор, но и в конфликт са фактическото и конкретното с изобретателното, фантастичното, нереалното. Изложбата обединява много различни поколения и жанрове и си играе със сюрреалистичната идея за хибридност на идентичността, като дава прочит и на съвременни теми от глобалната политика като конфликта между Изтока и Запада.

Янсен споделя, че както често се случва в живота, именно непланираното и изненадващото е вълнуващото и често красивото и точно поради тази причина в изложбата можем да видим много от това. В нея участие имат Аарон Рот, Александра Чаушова, Димитър Солаков, Кирил Прашков и още много други артисти

Програма

13 април 2023 - 03 юни 2023 - Структура