Перипатетик

Жанр: инсталация

Кинетична инсталация на Венелин Шурелов. Метална ферма с електромотор задвижва в непрестанен цикъл антропоморфна фигура, хибрид между човек и животно. Фигурата изглежда потопена наполовина в черна течност, петролен продукт. Перипатетик е протагонист в един съзерцателен камерен пърформанс. Той е елемент от автоматизиран механизъм, който частично носи романтичната аура на ходещите поети, но и идеята за зависимостта от природните ресурси, уязвимостта от екологични катаклизми, обсесията към суровини, жаждата за петрол. В тази система всеки елемент е действащо лице, зависимо от останалите.

Представянето на инсталацията ще приключи с пърформанс на Венелин Шурелов, създаден специално за контекста на фестивала.

Венелин Шурéлов е сред водещите сценографи и визуални артисти в България. Съосновател и преподавател в магистърска програма Дигитални изкуства в Националната художествена академия. Съосновател, част от кураторския екип и технически организатор на DA Fest – Международен фестивал за дигитално изкуство, който се провежда в София от 2009 г. Неговите проекти са многообразни и включват рисунка, интерактивна инсталация и пърформанс, дигитални технологии, видео и арт теория. Той има редица сценографски проекти, самостоятелни и групови изложби, както и участия във фестивали в България, Европа и САЩ. Награждаван е многократно за работата си в областта на театъра и съвременното изкуство.

Инсталацията може да се види на 5 и 6 юни от 15:00 до 20:00, а пърформансът на 6 юни от 21:30. И двете събития са част от програмата на Международен театрален фестивал Варненско лято 2023.

Програма

05 юни 2023 - 06 юни 2023 - ReBonkers